Vil du i gang med at sy tøj?

27 August 2020 Heidi Kirkebække

Står din symaskine også og samler støv, mens du drømmer om at komme i gang med at sy tøj til dig selv og børnene? Kast dig ud i det! Også selvom du føler dig på usikker grund, ikke kender forskellen på bomuld og viscose og for længst har glemt, hvordan man tråder maskinen.

Øvelse gør nemlig mester, og det er det hele værd, når man endelig lykkes med at sy sin datters nye yndlingskjole eller kan iklæde sig præcis den hjemmesyede nederdel, man har ønsket sig længe.

Her får du en lille introduktion til jersey. Det er nemlig et af de oplagte stykker stof at bruge, når man vil i gang med at sy tøj.

Jersey består af tynde tråde, som er strikket til stof (i modsætning til andre typer af stof, som er vævet). Jersey er strækbart og fås i mange varianter. Det er godt og populært at bruge til for eksempel t-shirts, undertøj, kjoler, toppe, nederdele og leggings, netop fordi det er smidigt, åndbart og blødt mod huden.

Der er typisk mellem to og otte procent elastan i et stykke jerseystof, og det er mængden af elastan, som afgør, hvor strækbart stoffet er. Men jerseystof af 100 procent bomuld, vil også være fleksibelt – blot ikke i samme grad, som når der også er elastan til stede.

Du skal huske at bruge afrundede nåle, når du syr i jerseystof.

Hvad er forskellen på bomuldsjersey og viscosejersey?

Der findes som nævnt mange typer af jerseystof. To meget populære slags til beklædningsgenstande er bomuldsjersey og viscosejersey. Begge dele er strækbare.

Bomuldsjersey kan ofte bære sig selv, så hvis man for eksempel syr en nederdel med vidde forneden, vil den ‘klokke udad’, hvorimod viscosejersey er tungere og har mere fald. Desuden er viscosejersey blankere.

Begge typer stof er naturmaterialer. Bomuldsjersey er, som navnet siger, lavet af bomuld, mens viscosejersey er lavet af træfibre.

Jerseystof findes desuden i mange forskellige kvaliteter og tykkelser, og kan man få det i et utal og farver, mønstre og print.

More articles