Hjælper det at have en hue på, mens man er forkølet?

05 September 2021 Anders Lundtang Hansen
image

Som lille har du nok set tegnefilm og tegneserier, hvor folk lå i sengen med et termometer i munden, en ispose på panden og en hue på hovedet, hvis de var syge med en forkølelse eller influenza.

Bevæger de sig udenfor, så bliver de pakket ind i halstørklæder, vanter, dunjakke og ikke mindst hue, så de ligner én stor stofbold, der er parat til at kunne rulle rundt uden at gå i stykker.

Sådan er du måske også lidt blevet puslet om som lille, hvor du fik en god, tyk hue på, hvis du var forkølet og gerne ville ud at lege, selvom det ikke var vinter – var det vinter, fik du pænt at vide, at du skulle blive inde, indtil du var rask.

Der hersker mange råd om, hvad man skal gøre ved sygdomme, og derfor er der også mange husråd, så vi ser nærmere på det med, om det egentlig gør en forskel til det bedre at have en hue på imens.

Huen kan faktisk gøre en forskel

Tanken med at give en hue på er som regel, at den kan varme kroppen op, mens man er syg, og det kan der sådan set også være noget om, men den hjælper også på et lidt andet på punkt.

For når kroppen er varm, mens man er syg, så er det fordi, at den arbejder med at udbrænde infektionen i kroppen, og derfor returnerer temperaturen til det normale, når man er rask igen – men temperaturen må heller ikke blive for høj.

Men når man har en hue på, så giver den ikke alene varme: den holder også på varmen!

Der er nemlig meget varme, der forsvinder op fra vores hoved, for varme stiger som bekendt opad.

Så det har faktisk en virkning på mere end én front, at man vælger at benytte sig af huer ved sygdom.

More articles